Klima Bakımı

Klima bakımınızı yaptırdınız mı?

Ofislerin ve evlerimizin en önemli ihtiyaçları arasında yer alan klimalar, her mevsim ısınma veya serinleme amacıyla kullandığımız cihazlardan biri. Yaz aylarına girerken klima bakımınızı yaptırırsanız, sıcak yaz günlerinde klimanızı daha verimli ve konforlu bir şekilde kullanabilirsiniz. Klima bakımı konusunu ele alacağız ve klima bakımında nelere dikkat etmek gerektiği hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.

Klima bakımı niçin önemlidir?

Sıcak veya soğuk hava üfleyerek kapalı bir yerin havasını değiştiren klimalar, doğru kullanıldığı sürece hayatımızı kolaylaştırır, iş verimliliğimizi arttırır. Klimamızın tüm parçalarının temizliğinin sağlanması ve soğutucu gazının mevsim şartlarına göre ayarlanması çok önemli. Filtre ve ısı transfer yüzeyinde oluşan kirlenme ve çeşitli tahribatlar nedeniyle klimamızın hem performansı düşer, hem de çeşitli sağlık riskleri ortaya çıkar.

Klimamızı kullanım sıklığımıza göre uygun zaman dilimlerinde bakımdan geçirmediğimizde, lejyoner hastalığına yol açan legionelle pneumophilia bakterisinin oluşmasını engelleyemeyiz. Bakımı yapılmayan klimalar nedeniyle kapalı ortamlarda hızlıca yayılan lejyoner hastalığı, akciğer tutulumundan zatürreye kadar pek çok hastalığı beraberinde getirmekte. Üstelik, klima kullanılan ortamda sigara içiliyorsa, bakımı ihmal edildiğinde sağlık riskleri daha da artıyor.

Klima bakımı konusuna gereken özeni gösterirsek, zararlı partiküllerin dolaşımını önler, ortamda kötü koku oluşmasını engeller, sağlıklı ve temiz hava dolaşımını sağlayabilir. Klimamızın ömrünü uzatır, düzenli çalışmasını sağlar, sık sık arızalanarak bizi mağdur etmesini önleriz. Bu sayede klimamızın konforu artar ve yazın daha iyi serinleme, kışın daha iyi ısınma sağlarız. Aynı zamanda da verimlilik düzeyi artar ve enerji tasarrufu sağlayabiliriz. 

Filtre Temizliği

Klima bakımının en önemli aşamalarından biri filtre temizliğidir. Yüksek debide hava çekip üfleyerek ortamda sıcak veya soğuk hava sirkülasyonu sağlayan klimalar, filtreler sayesinde ortamda temiz havanın dolaşmasını sağlar. Uzun süre değiştirilmeden kullanılan filtrelerde biriken partiküller, solunan havanın kalitesini düşürür ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Ayrıca evaporatör yüzeyinde karlanma oluşur ve soğutma verimi düşer. Bu nedenle, filtre temizliği yapmak için klima bakımı dönemlerini beklememelisiniz.

Filtre temizliği yaparken, öncelikle klimanızın kapağını kaldırıp filtreyi yerinden çıkartmalısınız. Filtrede bırakılacak kalıntıların solunum yoluyla vücuda girmesi sağlığınızı tehdit edeceğinden, filtre temizliği sırasında deterjan veya sabun kullanmamalı, klima temizleyici sprey veya soğuk su tercih etmelisiniz. Kurulama için de temizlik kağıtları yerine oda sıcaklığında veya güneşte kurutmayı tercih edebilirsiniz. Klimanızı filtresiz olarak kullanmamalı, yırtık veya hasarlı filtreleri geciktirmeksizin değiştirmelisiniz.

Filtre temizliğini 2 haftadan uzun bir süre ihmal etmişseniz ve filtrede fazla miktarda partikül birikmişse, yıkamadan önce elektrikli süpürgeyle ve yumuşak hareketlerle bu tozları temizleyebilirsiniz. Filtre yüzeyi hassas olduğu için sert hareketlerden kaçınmalı, yüzeyde kesinlikle çitileme yapmamalısınız. Elektrikli süpürge yerine basit bir fırça da kullanabilirsiniz, fakat ortama toz yayılmasını önlemek için bu işlemi açık alanda yapmanız daha doğru olacaktır. Filtrenizi süpürüp yıkadıktan sonra iyice kurumasını beklemeli, yerine takarken de dikkatli olmalısınız.

Fan Pervanelerinin Temizliği

Filtre temizliğini yaptıktan sonra, klimanızın iç temizliğine geçebilirsiniz. Bu aşamada fan pervanelerinin temizliğine çok dikkat etmelisiniz. Metal kapağı tornavida kullanarak çıkartabilirsiniz. Fan pervanelerini temizlemek için klima temizleyici sprey kullanabilirsiniz. Temizlik sırasında yavaş ve yumuşak hareketler yapmalı, herhangi bir hasara yol açmamalısınız. Temizliğin ardından kapağı takmalı, termostatı düşük bir değere ayarlayıp çalıştırmalı, herhangi bir ses gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz.

Elektronik Kartın Temizliği

Fan pervanelerini temizledikten sonra klimanızdaki elektronik kartın tozlarını almalısınız. Bu iş için de yine klima temizleyici spreyleri kullanabilirsiniz. Nitekim bu spreyler, klima içindeki zararlı partiküllerin nemle birleşerek bakteri oluşumuna yol açmasını engellemekte. Temizliğin ardından elektrik kabloları ile bağlantı uçlarını kontrol etmelisiniz. Bağlantı uçlarında veya izolasyonda bir aşınma oluşmuşsa, yetkili servisinizle görüşüp gerekli değişimi sağlamalısınız.

Drenaj Tavası ve Hattının Temizliği

Klimanızın drenaj tavası ve hattı dış üniteye olabildiğince yakın olmalı ve drenaj suyu çevreye rahatsızlık vermemeli. Drenaj hattı bir gidere bağlanmışsa, klima bakımı sırasında giderde bir tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Drenaj suyu bir engelle karşılaşmadan akabiliyorsa drenaj tavası ve hattı temiz demektir. Değilse, bu kısımlarda da gerekli temizliği sağlamalısınız.

Dış Ünite ve Kumanda Temizliği

Klimanızın dış ünite ve kumandasını temizlemek için yumuşak bir bez ve normal su yeterlidir. Sıcak su veya güçlü çözücüler kullanmanıza gerek yok. Temizlik sırasında yüzeylerde küçük ve dairesel hareketler yaparsanız daha etkin sonuçlar alabilirsiniz. Çamaşır suyu ya da tiner gibi güçlü çözücüler kullanmak, klima yüzeyine ve elektronik donanıma zarar verebilir.

Klima bakımı sırasında ayrıca, soğutucu gazının yüksek ve alçak basınç değerlerini kontrol etmeli ve bu değerlerin kullanım kılavuzunda belirtildiği şekilde olmasını sağlamalısınız. Bu konularda servisimizden profesyonel destek alabilirsiniz.

 

1 thought on “Klima Bakımı

  1. Bünyamin dedi ki:

    Gerçekten temiz ve titiz arkadaşlar çalışmalarından dolayı çok memnunum.
    Özel Siirt Dinler Kombi Klima Servisi ailesine teşekkür ederim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button